Kronik Hastalıklarda Önemli Parametreler

Uyarı: Bilgiler tedavi amaçlı değildir. Bilgilendirme amaçlıdır. Detayları doktorunuzla konuşunuz.

 

 

Doktorunuz sizi takip ederken, ondan

bu değerleri de takip etmesini isteyebilirsiniz veya halihazırda bu değerleri takip eden bir doktorla çalışabilirsiniz. Bu değerlerin takibi önemli ve ülkemizde bunu yapan doktorların sayısı da gitgide artmakta. Bu çok güzel bir haber. Aşağıda tüm parametreleri değil, gözden en fazla kaçan parametreleri belirtiyorum.

  • Homosistein: vücutta normal işleyişin dengede olması için bu değerin dengede olması gereklidir. Fonksiyonel tıp bu değeri daha dar tutar. Klasik yaklaşım daha geniş aralığa normal der. Fonksiyonel tıp daha dikkatlidir bu konuda.

  • Açlık insülin: açlık glikoz yanıltıcı olabilir. önemli olan, glikozu dengede tutabilmek için ne kadar insülin gerektiği. İşte bu durum kritik. Yine klasik tıp denge aralığını çok geniş tutarken, fonksiyonel tıp bu aralığı çok dar tutar. Yani fonksiyonel tıp daha dikkatlidir.

  • HOMA Index: İnsülin direnci değerinizi gösterir. Dengede olması önemlidir. Dengeye ilaçsız ulaşılmalıdır.

  • D vitamini: olmazsa olmaz, klasik tıp diplerdeki değerlere normal derken fonksiyonel tıp güvenilir en yüksek seviyelerde olmasını ister.

  • Hs-CRP: inflamasyon göstergesi. Hs(yüksek hassasiyet) daha pahalı ama daha duyarlı bir testtir.

  • Albümün/globülin oranı: inflamasyon göstergesi

Tabii hepsine bakılmasına gerek olmayabilir, kişisine göre neye bakılacağını doktorunuza sorabilirsiniz. Dediğim gibi bu bilgiler sizi bilgilendirme amaçlıdır. Eğer bilinçlenmek istiyorsanız siz de dersinize iyi çalışmalısınız. İnternetten her okuduğunuzla bilgi taslamamalısınız.

Sağlıklı günler diliyorum.

İlker Pazarbaşı