Alzheimer Hastalığında Neler Yapabiliriz?

Alzheimer günümüzde oldukça sık görülen rahatsızlıklardan biri haline geldi. Şunu bilmeliyiz ki, bizim hasta olup olamayacağımızı genlerimiz belirlemez. Yani Alzheimer genetik bir hastalık değil. Hasta olacak bir bedende hangi hastalığın olacağı ise kısmen genetik. Yani asıl önemli olan şey genler değil, çevre!

 

Örneğin, Alzheimer durumunda bağırsaklarda bulunan mantar ve bazı bakterilerin beyne kadar ulaşabildiğini biliyor muydunuz? Beynin hücreleri bunlara karşı kendini korumak amacıyla tau proteinini ürettiğini? Bağırsaklardaki mikroorganizmaların beyinde ne işi var? Bunun neresi genetik?

 

O zaman önce bağırsak sağlığımızı koruyacağız, hemen beraberinde mikrobiyota için özel fermente çalışmaları yapacağız evimizde. Beynin hücrelerinin daha iyi çalışabilmesi için ketojenik diyet yapabiliriz çünkü sonuçları oldukça heyecan verici. Hastamıza aralıklı açlık da yaptırabilirsek daha olumlu sonuçlar alabiliriz. Ayrıca aşağıdaki besin takviyeleri hala hemen herkes için güvenli. Size sunduğumuz bilgiler Alzheimer durumunda önemli değişimler sağlayabilir.

  • Flavonoidler: Biz bunlara vücudumuzun askerleri diyebiliriz aslında. Flavonoidler çok güçlü antioksidanlardır. Meyve ve sebzelerde bulunmaktadırlar. Bir besin ne kadar renkli ise içerisindeki flavonoid miktarı o kadar yüksektir. İşte tam bu yüzden rengârenk beslenmenin önemini sürekli vurgulamaktayız. Ketojenik diyet yaparken günde 1 meyve, tercihen kırmızı mor meyveler

  • Hindistan Cevizi Yağı: Yüksek oranda MCT içeriğine sahip olduğu için beyin- sinir sistemi ile ilgili rahatsızlıklarda olumlu sonuçlar göstermektedir. Keto dostudur.

  • Koenzim Q 10: Beyinde oluşan oksidatif hasarların etkisini azaltarak Alzheimer hastalığının ilerleme hızını yavaşlattığına dair çalışmalar bulunmaktadır.

  • Ginkgo Biloba: Aslen Çine özgü bir bitkidir. İçeriğinde yüksek oranda flavonoidler bulunmaktadır. Yapılan çalışmalarda Alzheimer hastalığının bilişsel durumlarında iyileşmeler olduğunu göstermiştir. Uzmanlar en iyi kullanım şeklinin özü olduğunu belirtmiştirler.

  • Omega-3 yağ asitleri: Omega 3 alımının Alzheimer hastalığında pozitif sonuçlar gösterdiği kanıtlanmıştır. Aslında hereksin her yaşta alması gereken bir takviyedir.

  • Resveratrol: Doğal antioksidanların başında gelmektedir. En iyi kaynağı siyah üzümdür ve bazı meyvelerde bulunmaktadır. Birçok alanda olumlu sonuçlar geliştirdiği yapılan çalışmalar ile kanıtlanmıştır.

  • Fosfatidil Serin: Yapılan çalışmalar günde 300 mg fosfatidil serin alımının beyinde yaşın ilerlemesi ile ortaya çıkan beyin işlevlerindeki kayıpların azalmasında olumlu sonuçlar ortaya çıkardığını göstermiştir.

Bunların haricinde B12, E vitamini ve keten tohumu yağı alzheimer hastalığında kullanılan takviyeler arasında yer almaktadır.

 

Kimler hayatında sağlığı seçiyor?