BEBEĞİMİN ŞİKAYETLERİ NEDEN GEÇMİYOR?
Bebeğinizi emziriyorsunuz ve bitmek bilmeyen gaz veya alerji benzeri, tam olarak ne olduğu bilinmeyen veya bilinen ama nedeni anlaşılmayan sorunları var diyelim. Tabii ki çok fazla şeyden kaynaklanabiliyor. Bundan emin olmak her zaman kolay olmuyor. Bebeğe testler yapılıyor, şanslıysanız bazı sonuçlar göze çarpıyor ve doktoru ona göre tedavi uyguluyor ve rahatlama gözleniyor. Peki ya o kadar şanslı değilseniz?
Bebeğiniz sizin bir minyatürünüz gibi birşey, çünkü sizin rahminizden çıktı, onu 9 ay boyunca sizin vücudunuz besledi, sonra siz emzirdiniz, o süt sizin bedeninizde üretildi. Altı aydan önce ek besinlere, mamalara vb geçmek zorunda kaldıysanız zaten sorunun kökünü bulmuş olabiliriz. Sezaryen doğum bebeğin zaten 1-0 yenik başlaması demektir. İlk 6 ay anne sütü yerine başka besinler tüketmesi, birkaç puan daha geriden başlaması demektir. Peki, vajinal doğum oldu ve ilk 6 ay sadece anne sütü aldı hala problem var. Neden?
Sizin reaksiyon gösterdiğiniz her şeye onun da reaksiyon gösterme olasılığı yüksek. Çünkü sizdeki antikorların aynılarının onda da olması durumu var. Sizdeki toksinler ona da geçti. Siz toksinlerden kaçamıyorsunuz çünkü kimse kaçamıyor. Belli ki bağırsaklarınız oldukça hassas, karaciğerinizin gücü azalmış, belki hormonal dengede de sorun var.
Önce sizin kendiniz için bir şeyler yapmanız lazım. Örneğin reaksiyon gösterdiğiniz besinleri bulun. En iyi test deneme yanılma yöntemi. İlk şüpheliler kazein, laktoz ve glüten. Özellikle laktoz ve kazein daha ön planda. Yani süt ürünleri. Diyetinizden tüm süt ürünlerini çekin, sizdeki ve bebekteki rahatlamaya bakın. Ortalama 2 gün ile 2 hafta süre içinde belirtilerin düzelmesini beklerim. Beraberinde glüteni de çıkarın, bağırsak sağlığı için bu şart. Kalsiyumu nereden alacağım? Koyu yeşillerden, yağlı tohumlardan, serbest gezen hayvan kemik sularından, kıkırdaktan. Günlük kaç mg kalsiyum almamız gerektiğini (1200 mg) belirten çalışmaların maalesef kanıt düzeyleri bayağı düşük olmasına rağmen tüm dünyada kesin bilgi olarak sunulmuştur. Yıllardır süt ürünlerini önemli ölçüde azaltarak beslenen ben de kalsiyum yetersizliği belirtileri göstermiyorum. NOT: Glüteni çıkarmak sizi daha iyi hissettirir.
Diğer şüpheliler: histaminden veya fodmap’ten (fermente edilebilir olido di monosakkaritler vepolioller) zengin besinler olabilir.
Düşük histamin diyetinde çıkması gereken besinler: fermente yiyecekler, hayvansal sütler ve ürünleri, işlenmiş etler, beklemiş etler, yumurta beyazı, kuru meyveler, turunçgiller, çilek, muz, ananas, papaya, avokado, patlıcan, ıspanak, domates, ceviz, yer fıstığı, kaju, glüten içeren besinler, siyah ve yeşil çay, mate çayı ve beyaz çay.
Yenilebilecekler: diğer sebzeler, diğer meyveler, beklememiş taze tüm et türevleri, yumurta sarısı, glütensiz tahıllar, kuru baklagiller. (bazen yumurta beyazı da sorun yaratmıyor)
Düşük fodmap diyetinde çıkması gerekenler: fermente besinler, soğan, sarımsak, lahana, brokoli, karnabahar, kuru baklagiller, patlıcan, kırmızı pancar, elma, kayısı, armut, olgun muz, mango, şeftali, nektarin, karpuz, erik, kuru meyveler, avokado, hindistancevizi meyvesi ve sütü vb, glüten
Yenilebilecekler: diğer sebzeler ve diğer meyveler, glütensiz tahıllar, yağlı tohumlar, çay türevleri (kahve içmemeye gayret gösterin)
Şu sırayı izleyebilirsiniz:
1. Gluten ve süt ürünlerini çekin
2. Fodmap’ten fakir beslenin
3. Histaminden fakir beslenin
Umarım faydalı olmuştur.
Sevgilerle,
İlker PAZARBAŞI
Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni