GLUTEN HASSASİYETİM YOK, EKMEK TÜKETEBİLİR MİYİM?
“Benim glütene hassasiyetim yok, bu nedenle ekmek tüketebilirim ” SANMAyın!
Aklınıza yapılan testlerin hassasiyetinin az, hatalı vb olması ihtimalini getirmenizi öneririm.
Sizin için bu konuyu biraz daha açıyorum çünkü sizin gibi bilinçli insanların bilmesi gereken bilgiler bunlar:
1) Öncelikle glüten ile ilgili test standart olarak alfa gliadin antikor testidir. Güvenilirliği çok düşüktür. Şöyle ki, antikorlarınız varsa tamam siz ekmek tüketmemelisiniz. Ama yoksa tüketebileceğiniz anlamına gelmez. Gliadin çok büyük bir molekül, gliadine gelene kadar sürüyle reaksiyon geliştiriyor olabiliriz.
2) Oysa daha omega gliadin, gama gliadin, buğday agglutinini (wheat germ agglutinin-WGA), deamide (deamidated) gliadin molekülleri de var.
3) Buğday alerjisi de olabilir, bu sefer IgE testi yapılmalı, aslında bence teste gerek yok, ekmek yedikten sonra kötü tepkileriniz varsa, alerjiniz var demektir.
4) Tüm testler yapılsa ve hepsi negatif çıksa, siz hala buğdayı bıraktığınızda rahatlamalar hissedebilirsiniz. Bu da yapılan testlerin hala yetersiz olduğunu gösterir.
5) Bağışıklık sisteminiz aşırı yorgun olduğunda (kronik yorgunluk ile seyreder genelde) bağışıklık sisteminiz antikor ÜRETEMEZ, bu da yanlış negatif sonuç alınmasına, yani pozitif olacakken negatif olmasına neden olur.
Bitmedi…
6) Tarım kimyasalları denetimi yoktur (teorik olarak var). Türkiye çok fazla ekmek tüketir ve özellikle obez, bel çevresi yağlanması, yüksek östrojen ve kanser sebepleri olabilecek ksenoöstrojen (sahte östrojen) içerir.
7) Kimyasal katkı maddeleri kullanılır
8) GDO’lu maya kullanılır ve maya miktarının çok fazla olduğu belirtilmektedir.
9) Ekmek ve unlu mamuller tüketenlerde gizli açlık görülmesi olasılığı çoktur.
Tebrübelerimiz ise bunun elzem olduğunu gösteriyor. Ben test yaptırmıyorum, buğdayı tamamen çıkartıyorum . Buğdayı arada bir tüketen (haftada 1’den birşey olmaz diye düşünerek) danışanlarım da oluyor ancak o zaman çok az başarı elde edebiliyoruz.
Biliyorum sizin deneyiminiz çok bu konuda. Ekmeği bırakınca nasıl yararlar gördüğünüzü biliyorum. Ve de soruyorum. Sizce de ekmek tüketimini “zararlı-tehlikeli” tüketim maddesi olarak sınıflamak gerekmiyor mu? Özellikle beyaz ekmeği?
#fonksiyoneltıp #fonksiyoneltıpdiyetisyeni #fonksiyonelbeslenme #fonksiyonelbeslenmeakademisi #diyet #diyetisyen #sağlıkkoçu #fonksiyoneltıpsağlıkkoçu #karaciğer #beslenmevediyetetik #süt #süttüketimi #yağ #diyabet #fibromiyalji #IBS #bağırsaksağlığı #kabızlık #BPA #otoimmün #taşdevridiyeti #taşdevri