İnsülin direncinin en bilinen belirtileri aç kalınca halsizlik, yorgunluk, enerjisizlik, sinirlilik, titreme, göz kararması, baş ağrısı, yemekten sonra uykunun gelmesi, yemeklerden sonra tatlı isteği. Bunlardan biri bile varsa insülin direncinden şüphelenmeniz gerekir. Ama testlerinizde insülin direnci görülmeyebilir. Çünkü TESTLERDE SORUN TESPİT EDİLİRSE SORUN VARDIR, ANCAK TESPİT EDİLMEDİĞİNDE SORUNUN OLMAMASI GARANTİ DEĞİLDİR. Çünkü testler karanlık odada fenerle bir şey aramaya benzer. Gözden kaçabilir gayet.
1. Güzel haber: Bu durum geri döndürülebilir
2. Güzel haber: yapmanız gerekenler çok basit. Ama kararlılık elzem
3. Güzel haber: kararlılık gösterirken yapacağınız değişiklikler yaşamınızı da dönüştürecek.
Akrokordon
İnsülin direnci belirtileri nelerdir? Bilmediklerinizi bildirmek istiyorum. İlk belirtimiz akrokordon (Acrochordons). Zararı olmayan bir belirti. Önemli olmasının sebebi, insülin direncinin şiddetli olduğunu ve doğal yöntemlerle tedavi edilmesi gerektiğinin işareti olmasıdır. Bu küçük et beni benzeri oluşumlar genellikle çoklu görülürler. Ama bazen tekli de oluşabilir. Boyun, koltuk altı ve kasıklarda sık görülür. Bazen de göz kapağının üstünde veya başka yerlerde de görülebilir. İnsülin direncinin kırılabilmesi ile yaşa ve birkaç diğer faktöre bağlı olarak azalmalar ve tamamen kaybolmalar görülebilir.
Acanthosis Nigricans
Cilt üzerinde kararma, kararan bölgelerin olması da insülin direnci belirtileri olabilir. Genellikle katlanan bölgelerde meydana gelir. Tenin dokusunda bir değişim vardır. İnsülin direncinin düzeltilmesi ile geçebilir
Her Acanthosis Nigricans insülin direnci kaynaklı gelişmez. Kullanılan ilaçlar, bazı diğer hastalıklar da buna neden olabilir. Çocuklukta ortaya çıkanlar genellikle genetiktir. Sizde böyle bir durum varsa iyi bir dermotologa gidebilirsiniz veya dahiliyeye gidip önceden olmayan bu durumun nedenini sorgulanmasını isteyebilirsiniz. Dediğim gibi altta yatan nedenin çözülmesi gerekir. Tahmin ederek olmaz.
Androgenetic Alopecia
Androjenik alopesia, yani erkeksi saç dökülmesi, erkek ve kadınlarda görülen, insülin direncinin yıllarca sürmesi ile birlikte testosteron fazlalığının da görüldüğü bir durumdur.
Bu durumun temelinde dihidrotestosteron (DHT) vardır. Testosteron cilt dokuda metabolize olur, hücre içine girer ve 5-alfa redüktaz enzimi ile DHT’ye dönüşür.
Androjenik alopesi olan bireylerin açlık insülin ve testosteron seviyelerinin genel popülasyona göre daha yüksek olduğu belirtilmiştir. İnsülin direnci nedeniyle seks hormonu bağlayan globülin (SHBG) daha az üretilir, bu protein testosteronu bağlayabilecekken, az üretildiği için serbest testosteron kanda artar ve erkeksi özellikler çıkmaya veya artmaya başlar. İnsülin direncini azaltmaya yönelik DOĞAL müdahaleler androjenik alopesiada düzelmeler sağlar ancak yapay müdahalelerde (ilaç vb) aynı etki görülemeyebilir. Bunun nedeni, insülin direncinde ve andorjenik alopesiada aynı sorunlar mevcut.
Yani bu bireylerde oksidatif stresten, toplam antioksidanların azalmasından, inflamasyonun uzun bir süredir varlığından söz etmemiz gerekir. Yani saçın üstüne bir şey sürmek veya özel bir şampuan vs kullanmak bedendeki sorunları çözemeyeceğinden çözüm olmayacaktır. Bazı kullanılan ilaçlar saç bölgesine daha fazla kan akışını sağlayarak tekrar saç çıkmasını sağlayabilir. Ancak altta yatan sorunu çözemez tabi. Ayrıca bölgenin daha fazla kanlanmasını sağlamak için daha doğal yöntemler de var. Örneğin egzersiz, koyu yeşil yapraklılar ve kırmızı pancar. Eğer daha fazla kanlanmayı sağlayan bir meyve bulursanız tabi ki daha iyi sonuç alabilirsiniz. Her şekilde egzersizi de hayatınıza almalısınız.
Başka neler yapabiliriz? Flavonoidler her zaman dostumuz ve yardımcımızdır. Yani rengarenk bitkiler, sebzeler bize yardım eder. Proteinden zengin, karbonhidrattan fakir diyet, berberin, zencefil, zerdeçal çay ve baharatları ve kolajen desteği ile birlikte hem ciltte düzelmeler hem de saçlarda gelişmeler elde edilebilir.
NOT: Burada yazdıklarım bilgilendirme amaçlıdır, kişisel tedavi yerine geçmez.
İlker Pazarbaşı
Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni