Kandidada İle Mücadelede Karaciğer Ve Bağırsakların Önemi
Kandidadan kurtulmak için yapılması gerekenleri daha önce bahsetmiştik. Yine hatırlayalım:
Diyetiniz kandidaya uygun olmalı. Sağlıklı yağlardan (avokado, h.cevizi, zeytin, balık ve bunların yağları, yağlı tohumlar ve tahin) zengin bir diyet, protein miktarı kg başına 0,8-1 gram, karbonhidrat oranı % 5-8 dolaylarında olmalı.
Biyofilm yıkmak için, sarımsak, h.cevizi, kurkumin, kekik yağları da kullanmak gerekiyor. Bunların yeterli olmadığı durumlarda sağlık uzmanı kontrolünde daha ileri yöntemler kullanılabilir.
Peki, karaciğer ve bağırsaklar neden önemli?
Çünkü kandida için yapacaklarımız hem kandidadan hem de diğer parazitlerden kurtulmamıza yardımcı olacak. Bu esnada bu ölen mikroorganizmalar bağırsakta toksik yük oluşturacak. Bu toksik yükün bağırsaklardan dışkı ile atılması lazım. Atılana kadar geçen sürede emilim olabilir ve direk karaciğere gider. Bu nedenle her gün en az 1 kere dışkılamak önemli, bağırsakların önemi burada devreye giriyor. Ayrıca bağırsaklar için de adımlar atılsa iyi olur, bağırsak bariyerlerinin de fazla geçirgen olması birim zamanda daha fazla toksinin kana geçmesi demektir.
Karaciğer burada çok önemli bir rol alır. Kana geçen toksinler karaciğere gider, burada bir savunma hattı daha vardır. Bu hat da toksinleri içeri almak istemez ve hemen nötrlemeye çalışır. İçeri geçse bile dolaşımla tekrar karaciğere gelir ve burada yine nötrlemeye çalışır. Yani etkisiz hale getirmeye çalışır. Yine başarılı olamazsa bu kez dokulara gider ve bir süre sonra etkileri görülmeye başlar. Bu etkileri en aza indirmek için karaciğeri desteklemek önemlidir.
Karaciğeri desteklemek için öncelikle düşük karbonhidratlı beslenin. Normal sandığımız yüksek karbonhidratlı diyetler disbiyozu destekler, insülin dalgalanmasının şiddetini ve sıklığını artırır, besleyiciliği çok azdır. Diyetinizin yağ oranı (sağlıklı yağlar) yüksek olsun, proteininiz yeterli olsun. İkinci olarak seyrek beslenin, hemen aralıklı açlık yapmayın. Seyrek beslenirken sebzeden bol beslenmeniz gerektiğini unutmayın. Hatta antioksidan destekler ve b kompleks de öneririm, çünkü uzun bir süredir yüksek karbonhidratlı beslenirken stresli bir yaşamınız da vardır muhtemelen, dolayısıyla b vitaminlerinin yetersizliği olması muhtemel. Sonra aralıklı açlığa geçin, günde 1-2 öğün çok yeterli, en az 16 saat açlık.
Bazı güvenli destekleri de iletmek istiyorum: Kırmızı mor meyve ekstratları, kaliteli olsunlar lütfen. Soğuk sıkım olması lazım. Omega 3, magnezyum (oksit formunun emilimi düşük ama kabızlık için daha etkili).
Bol sıvı, 1-2 bardak sebze suyu, terleme ve duş alma, sıcak soğuk uygulaması, egzersiz en büyük yardımcılarımız.
Sağlıklı günler dilerim,
İlker Pazarbaşı