KIRMIZI PANCAR İDRAR RENGİNİ ETKİLER Mİ?

Kırmızı pancar yediğinizde veya suyunu içtiğinizde idrarınız pembe – kırmızı bir renk alıyorsa korkmayın ancak bu konuda söyleyeceklerim var. Belki biliyorsunuzdur, bu durum mide asidi yetersizliği ile ilgilidir. Aslında sadece mide asit yetersizliği değil, pancarın yanında oksalattan zengin (ıspanak, istiridye mantarı vb.) yediğinizde doğal olarak buna sebep olabiliyorr çünkü oksalat betainin parçalanmasını engelliyor.

 

Kırmızı renk pancardaki betanin (betain, betalain, betasiyanidin vb hepsi küçük farklarla benzer moleküller) maddesi nedeniyle oluyor. Asidik ortamda bu molekül parçalanıyor. Dolayısıyla kırmızı renk de kalmıyor. Eğer mide asidi yetersizse o zaman bu madde yeterince parçalanamıyor ve o şekilde emiliyor. Tüm vücutta gezinebiliyor ancak nihai yer böbrekler ve idrarla atım oluyor. Diğer taraftan dışkının da rengini değiştirebiliyor.

Bunlara ek olarak demir ve b12 vitamini yetersizliği olanlarda da pancar testinde kırmızı renk idrar olduğu belirtiliyor. Şunu biliyoruz ki mide asidi yetersiz olanlarda sık sık demir ve B12 vitaminleri yetersizdir. Yapılan çalışmalarda dışarıdan demir ve/veya B12 vitamini takviyesi alınca idrardaki renk değişimi tamamen kaybolabiliyor.

 

Bu durumun toplumda görülme sıklığı % 14 dolaylarında belirtilse de bu çalışma çok eski bir zamana dayanıyor ve bugünü yansıtıyor olması mümkün değil. Bugün fazla hızlı hayatımız, aşırı saflaştırılmış beslenmemiz, asit azaltıcı ilaçların neredeyse sağlıklı atıştırmalık gibi herkese verilmesi bu oranın çok çok daha yüksek olma olasılığını düşündürüyor.

 

Sizin idrarınızda da pancar tüketimi sonrası renk değişimi oluyor mu?

 

Sevgiler,

İlker PAZARBAŞI

Fonksiyonel Tıp Diyetisyeni