Östrojenimiz Fazla mı?

Yüksek östrojen bizim için tehlikeli olabilir. Çünkü kansere bile sebep olabilmektedir. Normalde östrojen yıkım için karaciğere gelir ve oradan bağırsaklara geçer ve dışkı ile atılır. Ancak bu dengeyi bozan çok fazla durumla karşı karşıyayız. En başta etrafta bulunan birçok kimyasal yapay östrojen niteliği taşır ve vücudumuzda yüksek östrojen etkilerine neden olur. Bunların vücuttan atılması lazımdır.

Diğer taraftan kilolu isek östrojeni fazla üretiriz. Ayrıca kızgın gergin veya kaygılı biriysek östrojeni dengeleyecek hormonlar üretilemez ve yine fazla östrojen etkileri görülür Ve vücutta hastalık olduğunda ya da stres fazla olduğunda östrojeni bağlayan protein de az üretilir ve yine çok östrojen etkileri görülebilir.

 

Kadınlarda fazla östrojen belirtileri: rahim kanseri, meme kanseri, regl öncesi belirtiler, menopoz sürecinde belirtiler, kilo verememe, bel ve kalçanın vücuda oranla daha yağlı/geniş olması.

 

Erkeklerde fazla östrojen belirtileri: jinekomasti, büyük memeler, kalça genişliği, kısırlık, erektil disfonksiyon, cinsel isteksizlik, kasların zayıflaması vb.

 

Çözüm için şu hormon bu ilaç şu takviye bu diyet gibi çözümler aramayı bırakmalıyız artık. Olaya bütünsel yaklaşmak gerekiyor. Bu yüzdendir ki hayatımızı dönüştürmemiz önem arz eder. Çünkü tek tip uygulama bir yönü düzeltebilir, diğer yönler yine kalır ve başarı elde edilemez. Örneğin aracınız bozuk tamir edilmesi gerekiyor. Sadece lastikleri onarırsanız yeterli olur mu? Sadece kaportadaki eğikleri düzeltseniz yeterli olur mu? İlgili parçayı, o parçayı etkileyenleri ve o parçadan etkilenenleri de değiştirmek veya onarmak gerekmez mi? Bunun gibi… Hadi gelin çözümlerden bahsedelim.

 

1) İnsülini dengelemek gerekir. İnsülini dengelemek için ilk adım taş devri diyeti veya saflaştırılmış karbonhidratların (unlu ve şekerli mamullerin hepsi) çıkarıldığı sağlıklı beslenme programı. İkinci adım sebze çeşitliliğini artırmak. Üçüncü adım öğün sayısını azaltmak. Dördüncü adım egzersiz yapmak. Beşinci adım aralıklı açlık yapabilmek. Altıncı adım egzersizi aç karna yapabilmek. Dördüncü adımdan sonrasında acele etmenize gerek yok. İlk 4 adım acil olanlardır.

 

2) Egzersiz yapmak önemli. Sadece insülin için değil, kilo vermek, toksinleri atmak, dolaşımı güçlendirmek, stresi azaltmak ve psikolojiyi esnetmek gibi çok önemli görevleri var egzersizin.

 

3) Kabızlık çözülmeli. Bol lifli beslenmek, bol su içmek, egzersiz yapmak, meditasyon yapmak, masaj yapmak, iyilik yapmak J bunların hepsi kabızlığın çözülmesine yardımcı olur. Lif desteği de kullanılabilir.

 

4) Karaciğer güçlenmeli. Bunun için lahanagiller, kükürtlü sebzeler, hayvansal proteinler, b vitaminleri, flavanoidler (rengarenk besinler) önemli. Bunları diyete eklemek lazım.

 

5) Zihinsel olarak mutluluğu, sakinliği ve olumluyu seçmek. Bu belki de en çok zorlanılan madde. Ama elzem. Bence herkes şanslı doğmuyor J ama önemli olan şansızken bile başarabilmek. Kendinizi iyileştirmek için başkalarına uygun davranışları geliştirin. Hayvanlara, bitkilere, insanlara açlığını duyduğunuz duyguları yaşatın arkadaşlar. Doyduğunuzu görebilirsiniz.

 

Bu 5 adımı her zaman yaptığınızda düzelmeyi görebilirsiniz. Bunları yeni alışkanlıklar olarak benimseyin çünkü modern alışkanlıklar bizi hasta ediyor.

 

Sevgiler,

İlker Pazarbaşı