Romatoid Artrit ve Omega 3
Romatoid artrit için omega 3 kullanmalı mıyız?
Omega 3 bir anti inflamatuvar yağ asididir. Balıktan, cevizden elde edilebilir ama balıktaki miktarı ve biyoyararlılığı çok daha yüksektir. Diğer taraftan omega 6 ayçiçek, mısır, soya gibi yağlarda bulunur. Teorik olarak bakıldığında elzem bir yağ asidi olmasına rağmen, inflamasyonu başlatması ve çok fazla besinde omega 6 bulunması nedeniyle ek olarak takviye alınmasına gerek olmadığı gibi diyette de azaltılmalıdır. Çünkü diyette omega 6/omega 3 oranı 3/1 oranından yukarılara çıktıkça hastalık riski artar. Peki, diyetinizde bu oranın ne olduğunu düşünüyorsunuz? 25/1 oranlarında. Ne kadar fazla değil mi? Bu durumda beslenmeye destek olarak omega 3 almamız gerekiyor.
Ne kadar? Ne kadar çok omega 6 alıyorsak o kadar çok ihtiyacımız var. Bu ihtiyacı azaltmak için omega 6 kaynaklarından uzak durmamız önemli. Yani mısır, Ayçiçek ve soya yağları çıkıyor diyetten. Sonra eğer mümkünse organik hayvansal ürünler tüketilmeli çünkü organik olmayanlarda yine omega 6 içeriği yüksek. Bu durumda yine omega 3 ihtiyacımız artacak.
Her ne olursa olsun herkesin en az 1 gram EPA+DHA (bunlar omega 3’ün aktif formlarıdır) almalı. Çalışmalara göre gebeliğin son 3 ayında omega 3 alımı ile çocuğun ileri dönem zekası olumlu etkilenmekte. Gebelikte ve emzirme dönemlerinde bu miktar en az 1.5 gram olmalı.
Üst sınırı var mı? Benim bildiğim kadarıyla üst sınır yok. 9 grama kadar etkilerinin daha da iyi olduğu belirtiliyor. Daha fazlasını görmedim. 9 gram biraz maliyetli olacağı için en az 1 gram diyelim ve gerisini bütçenin durumuna bırakalım.
Omega 3 takviyesi kullanacaksanız her ne kadar düşük bir ihtimal olsa da kan sulandırıcı ilaçlarla benzer etkiye sahip olduğundan risk olabilir, doktorunuza danışmakta yarar var.
Hangi marka? Tabi ki marka belirtmeyeceğim. Ama şu özelliklere dikkat edin: koyu renkli kutuda olsun, e vitamini destekli olsun. Sertifikalarını inceleyin, sertifikayı veren kuruluşun sitesini de inceleyin. Omega 3 elzemdir.
Sevgiler,
İlker Pazarbaşı