Romatoid Arttitte Süt Ürünleri Tüketimi

 

Bütün otoimmün hastalıklar gibi romatoid artritte de süt proteinlerine karşı antikor bulunuyor. Bir çalışmaya göre süt ürünlerindeki b-laktoglobulin ve a-laktoglobuline karşı IgA; b-laktoglobulin, a-laktoglobulin ve kazeine karşı IgM, kazeine karşı da IgG antikorlarının RA bulunan bireylerde daha fazla olduğu gösteriliyor.

 

Bunun anlamı bir süre (kişiye göre değişir, 2 ay veya daha uzun) süt ürününün fermente ve organik olsa bile diyetten çıkması gerektiğidir. Çünkü böyle bir bireyde sindirim birçok sebepten yeterli değildir ve süt proteinleri genetik olarak da sindirilemeyebilir. Bu durumda her süt ürünü tüketimi ile vücutta inflamasyon başlar. Ve inflamasyon demek vücudun iç savaşı demektir, bu durumda bağışıklık sisteminin kontrolden çıması kolaylaşır. Bunun için tedavinin bir süresinde diyetten süt ürünlerinin çıkması önemli. Aksi halde tedavinin fayda göstermesi çok zorlaşır.

 

Kimi zaman “ben peynir yediğimde iyi hissediyorum, peynirsiz duramam” gibi cümleler de duyarım. Yanıldığınız nokta, inflamasyonu artık KANIKSADIĞINIZ için, yani varlığına alıştığınız için eskisi kadar güçlü, dinamik, canlı olmamayı inflamasyon ile eşleştiremiyorsunuz ve normalleştiriyorsunuz. Hele ki bir sağlık sorununuz varsa, bunun süt ürünlerinden olma olasılığı aklınıza gelmiyor, çünkü herkes sağlıklı olduğunu düşünüyor ve yedikten hemen sonra hiç de kötü bir his hissetmiyorsunuz. Oysa kronik bir sağlık sorununuz da var (baş ağrısı, migren, cilt sorunları veya herhangi başka bir şey). Bilin ki besin hassasiyeti (food sensitivity) adı verilen şey 3 gün sonra bile ortaya çıkabilir. Ya siz her gün yoğurt/peynir tüketiyorsanız ve bir süredir bir sağlık sorunu yaşıyorsanız? Test yaptırdığınızda en doğru sonucu alamayabilirsiniz.

 

Ben çocukluğumdan beri yerim neden şimdi tepki gösteriyorum o zaman? Zamanında Hasan diye biri vardı, 20 yıl içtim şu sigarayı şimdi mi zarar vermeye başladı deyip dalga geçerdi rahmetli.

 

Diyetisyen ve doktor arkadaşların bu konuyu hiç önemsemediğini de görürüm çoğu zaman. Hatta hastalığın beslenme ile ilgili olduğunu bile bilmeyebiliyorlar. Sadece 1 kere bile hastalarında uygulatsalar ne demek istediğimi daha iyi anlarlar.

Diyetten tek çıkması gereken besin tabi ki süt ürünleri değil. Diğer besinleri de konuşacağız. Artık semptom yönetimi değil, gerçek tedavi peşinde koşacağız. Gerçekten iyileşeceğiz. Bunun için zihin detoksu ve beslenmeden başlayacağız.

 

Sağlıklı günler dilerim,

İlker Pazarbaşı

 

 

Kaynak: Hvatum M, Kanerud L, Hällgren R, Brandtzaeg P. The gut-joint axis: cross reactive food antibodies in rheumatoid arthritis. Gut. 2006 Sep;55(9):1240-7. doi: 10.1136/gut.2005.076901. Epub 2006 Feb 16. PMID: 16484508; PMCID: PMC1860040.